Nuori, usko unelmiisi!

AV-viestintä on yksi suosituimmista toisen asteen koulutusaloista Helsingissä. Näin siitäkin huolimatta, että mediassa puhutaan alan liikakoulutuksesta ja epävarmasta työllistymisestä, ja tilastot osoittavat koulutukseen pääsyn olevan vaikeaa. Mutta ala työllistää edelleen, erityisesti täällä pääkaupunkiseudulla.

Koko opinto-ohjaajan ja sitä edeltäneen elokuva-alan urani ajan olen ollut vankasti sitä mieltä, että hyvät saavat aina töitä! Tunne on vahvistunut ajan myötä, sillä väittämä on pitänyt paikkansa myös alan hiljaisina vuosina. Sitä paitsi uusia toimenkuvia syntyy alalle koko ajan. Kolmen vuoden kuluttua valmistut ehkä ammattiin, jonka olemassaolosta kukaan ei tänä päivänä vielä edes tiedä mitään.

Meillä ammatillisella puolella on yksi erinomainen valttikortti työllistymiseen. Se on koulutukseen kuuluva työssäoppimisjakso. AV-viestinnän opiskelijat lähtevät työssäoppimaan kakkosvuoden keväällä. Työskenneltyään puolisen vuotta alalla he palaavat kouluun kolmosvuoden talvella. Puolessa vuodessa moni opiskelija on ehtinyt näyttää kyntensä ja osannut tehdä itsensä niin tärkeäksi, että työnantaja on valmis pyytämään häntä töihin toisenkin kerran. Ja siitä se sitten lähtee.

Listaa unelmakoulutukset tärkeysjärjestykseen

Yhteishaussa voit kirjata listaan viisi haavetta, ja jos onnetar valitsee sinut kolmanteen hakutoiveeseesi, olet silti edelleen jonossa ykkös- ja kakkostoiveeseesi. Se on hienoa. Hienoa on myös, että mitä enemmän haluat johonkin koulutukseen, sen paremmin sinut siitä palkitaan. Ykköstoiveesta saat kolme lisäpistettä ja kakkostoiveesta saat yhden lisäpisteen.

Yhteiskunta toivoo, etteivät mitkään alat kokonaan naisistuisi tai miehistyisi. Jos jollekin koulutusalalle on ensisijaisista pyrkijöistä alle 30 prosenttia samaa sukupuolta niin vähemmistösukupuolen edustajana saat kaksi lisäpistettä.

Toive- ja sukupuolipisteet tulevat sinulle automaattisesti. Loput pistepotista joudut ahkeroimaan itse. Pisteistä valtaosa muodostuu todistuksen arvosanoista. Lisäksi tulevat työkokemuspisteet.

Muista joustavan haun mahdollisuus

Jos tutkintoon ei ole pääsy- tai soveltuvuuskokeita, tiedot valituista opiskelijoista saadaan paremmuusjärjestyksessä suoraan hakujärjestelmästä. Jollei hakija ota paikkaa vastaan, tilalle nousee jonosta seuraava. Jos kokeet järjestetään, koulut saavat nimilistat kokeeseen kutsuttavista pistemäärän perusteella, mutta itse valinnat tehdään pääsy- ja soveltuvuuskokeiden perusteella. Toisissa tutkinnoissa mukaan lasketaan myös yhteisvalintapistemäärät pohjapisteinä, toisissa ei.

AV-viestinnän perustutkintoon järjestetään soveltuvuuskokeet. Jos näyttää, että pisteesi eivät riitä koekutsuun, vielä tänä vuonna on mahdollista hakea joustavan valinnan kautta. Tämä tarkoittaa lyhyesti sitä, että jos yhteishaussa täppäät rastin ruutuun ”joustava haku”, saat mahdollisuuden kertoa omin sanoin, millä perusteella olisit hyvä hakija meille. Pelkkä joustavan haun merkintä hakulomakkeeseen ei kuitenkaan riitä. Vaan, kuten ohjeissakin kerrotaan, sinun pitää lähettää kopio hakukortista ja erillinen perusteluliite hakuaikana siihen oppilaitokseen, johon olet joustavasti hakemassa.

Näin saamme tiedon niistäkin hyvistä hakijoista, jotka eivät pistevalinnan kautta saisi kutsua soveltuvuuskokeeseen. Luemme hakemukset huolella ja pohdimme, olisitko sinä hyvä hakija meille. Esimerkiksi harrastuneisuus ja työkokemus viestivät meille, että olet tosissasi tulossa alalle.

Älä anna tilastojen hämätä

Vaikka hakijamäärät ovat vuodesta toiseen pysyneet aika samoina, on ajassa havaittavissa outoja ilmiöitä. Entistä enemmän hakijoita jättää saapumatta paikalle. Kiinnostaisi kovasti tietää mistä se johtuu? Kuulostaako soveltuvuuskoe ehkä pelottavalta? Sitä se ei oikeasti ole. Opettajien haastattelukin voi jännittää. Senkin suhteen voin rauhoitella sinua. Sitä voisi verrata vaikka kaukaisen, tiedonhaluisen sukulaisen tapaamiseen, joka nyt vaan tykkää kysellä kaikenlaista.

Hakijamäärät ovat numeroita tilastoissa. Tilastoja voidaan tulkita monin eri tavoin. Jos esimerkiksi vertaat aloituspaikkoja (soveltuvuuskokeisiin) saapuneet -sarakkeen lukuihin, huomaat, että tilanne ei ole lainkaan niin paha kuin verratessasi aloituspaikkoja hakeneisiin tai kutsuttuihin, eikö niin?

Av-lukumäärät

Näyttipä tilanne sinusta miltä tahansa, rohkaisen sinua silti uskomaan unelmiisi! Hae sinne, minne todella ajattelet haluavasi. Jos haaveesi sattuu olemaan av-viestintä, hae meille ja jos pisteet eivät tunnu riittävän, muista joustavan haun mahdollisuus. Vakuuta meidät, että juuri sinä olet se hakija, joka meidän kannattaa valita! Ja kun kutsu soveltuvuuskokeeseen kolahtaa postiluukusta, merkkaa päivä kalenteriisi ja saavu ajoissa paikalle.

Lisätietoja AV-viestinnän ja kaikista muistakin Stadin ammattiopiston tarjoamista tutkinnoista löydät nettisivuiltamme: stadinammattiopisto.fi ja av-stadi.fi.

Lisätietoa yhteishausta ja opiskelumahdolllisuuksista ysinjalkeen.fi

Onnea tuleviin opiskeluihisi, mille alalle sitten päädytkin!

Arja-Seppala

Arja Seppälä
opinto-ohjaaja
AV-viestintä
Stadin ammattiopisto

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s