Aina on toivoa

Kesä tulee, työelämä hiljenee ja työntekijät virittäytyvät lomatunnelmiin. Tulevaisuustiskillä asiat ovat toisin. Kesä on toimintamme vilkkainta aikaa, koska silloin etsimme opiskelupaikkoja niille nuorille, jotka ovat päättäneet peruskoulunsa ja jääneet ilman opiskelupaikkaa. Viime kesänä lähes 250 nuorta asioi luonamme kesä-elokuussa, mikä on puolet koko vuoden asiakkaista.

Helsingissä toisen asteen opiskelupaikan saaminen ei ole itsestään selvää. Joka vuosi noin tuhat nuorta jää ilman toivomaansa paikkaa. Onneksi kesän aikana on vielä paljon tehtävissä ja elokuussa tuo luku on huomattavasti pienempi.

Suuri osa nuorista odottaa aikuisten tavoin kesälaidunten kutsua. Tänä keväänä olemme kuitenkin huomanneet, että yhä useampi nuori hakeutuu apumme piiriin jo ennen kuin heillä on tietoa yhteishaun ja pääsykokeiden tuloksista. Heillä on realistinen kutina, että pisteet tai keskiarvo eivät välttämättä riitä unelmien opiskelupaikkaan.

On ihanaa, että nuoret löytävät palvelumme pariin ja voimme jo hyvissä ajoin tutustua ja tehdä varasuunnitelmia syksyksi. Työmme lähtökohtana on, että kaikille löytyy jokin paikka syksyksi.

”Hei, sä kävit meidän koululla!”

Keväällä työssämme painottuvat yksilökohtainen asiakastyö ja vierailut 9.luokilla. Toimipisteessämme käy paljon kouluryhmiä tutustumassa. Pidämme opon tunteja, aamunavauksia ja muita infotilaisuuksia. Tiedotamme toiminnastamme ja pyrimme näin saamaan nuoret tietoisiksi palvelustamme. Nuorellekin on matalampi kynnys tulla meille asioimaan, kun tila tai työntekijä on tuttu. Usein nuoret tullessaan kertovatkin, että ”Hei, sä kävit meidän koululla!”.

Olemme huomanneet, että nuorten keskuudessa palvelumme alkaa olla jo melko tunnettu. Nuoren tullessa ensi kertaa kyselemme, kuinka hän on löytänyt tiensä meille. Usein vastauksena on, että ”mun kaveri on käynyt täällä ja se suositteli käymään”. Usein nuoret käyvätkin yhdessä kaverinsa kanssa, mikä on enemmänkin kuin tervetullutta.

Kesän kuhina käynnistyy 13.6.

Kesän ehkä jännittävin hetki kolkuttelee kohta. Yhteishaun tulokset julkaistaan torstaina 13.6., jonka jälkeen päivystyspuhelimemme alkaa piristä ja ovi käydä. Kesän kuhina alkaa juuri tuosta päivästä, jota innolla odotamme. On myös jännittävää etsiä oppilaitosten nettisivuilta tuttujen nuorten nimiä ja toivotella onnea opiskelupaikasta.

Saamme nuorisolain puitteissa niiden nuorten yhteystietoja, jotka eivät pääse opiskelemaan. Kesäkuun loppu kuluukin korva punaisena soitellessa näille nuorille. Viime kesänä soitimme 562 nuorelle viiden työntekijän voimin. Pyydämme nuoria käymään tai ohjaamme heitä puhelimitse etsimään tietoa kesän koulutushauista. Niille, joita emme tavoita, lähetämme kirjeen kotiin ja tiedotamme näin toiminnastamme. Tällä hetkellä meillä onkin veikkaus käynnissä, kuinka monta tiedonsiirtoa tänä vuonna saadaan!

Nyt mieli on kutkutusta ja odotusta täynnä. Toivottavasti saamme taas tänäkin kesänä tavata ihania nuoria ja auttaa heitä elonsa polulla eteenpäin. Paras palaute työstämme lienee, kun eräs äiti sanoi täällä käytyään: ”Ihanaa, täällä tuli sellainen olo, että vielä on toivoa”. Täällä sitä aina on.

Lue lisää Tulevaisuustiskistä.

Tulevaisuustiskin-porukka-2

Toivorikasta kesää kaikille toivottaa Tulevaisuustiskin remmi

Kuva on otettu Tulevaisuustiskin pihalla. Edessä Jarkko ja Sarisirkku. Takana Riikka (vasemmalla) ja Minna.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s